Harminc bálányi PET-palackot vitt ki a Greenpeace a Parlament elé

Legalább másfél milliárd. Ekkorára duzzad fel a forgalomba hozott egyszer használatos palackok száma éves szinten, csak Magyarországon.

Hazánkban ugyanis óránként 180 000, naponta körülbelül 4 millió, évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot használunk el. Ezekkel az egyszer használatos csomagolóanyagokkal folyamatosan fokozzuk a klímaválságot és pusztítjuk az élővilágot.


⇩ Hirdetés ⇩

Az egy óra alatt elhasznált mennyiséget, 30 bála préselt PET-palackot helyezett ki a Greenpeace a Kossuth térre, a Parlament elé, hogy felhívja a figyelmet az erőforrás-pazarló és természetpusztító eldobható kultúránkra.

A PET-palackoknak csupán kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra

A közhiedelemmel ellentétben a PET-palackok 70%-át soha nem hasznosítják újra, mivel csupán egyharmaduk jut el a szelektív hulladékgyűjtőkbe, a többségük még mindig lerakókban, égetőkben, folyómedrekben vagy a tengerparton végzi.
A természetbe kikerülve később mikroműanyaggá aprózódnak, a szemcsék pedig bekerülnek a folyóinkba, a csapvizünkbe és az emberi szervezetbe is.

A Greenpeace Magyarország a visszaváltható, újratölthető palackok, üvegek újbóli bevezetését követeli a magyar kormánytól. A használat után pár perc alatt szemétbe kerülő PET-palackok és más egyszer használatos italos csomagolóanyagok helyett a kormánynak törvényileg köteleznie kell a gyártókat és forgalmazókat, hogy:

  • minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re;
  • az italcsomagolások legalább 70%-a legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra.

A szervezet petíciót indított, melyet ide kattintva lehet aláírni.


⇩ Hirdetés ⇩