Kevés lesz a kormány akcióterve, ha továbbra sem szelektíven gyűjtjük a hulladékot

A kormány a Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében cselekszik a hulladékgazdálkodás terén, de ugyanilyen fontos, hogy a lakosság is megtegye a magáét, tehát minél kevesebbet szemeteljen és szelektíven gyűjtse a hulladékot – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a hivatalos Facebook-oldalán kedden közzétett videójában.


⇩ Hirdetés ⇩

A szóvivő a tatabányai hulladékfeldolgozó üzemben készült videójában kiemelte: a kormány nem véletlenül döntött arról, hogy 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagokat és visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a fémdobozokat és a műanyag palackokat.

A videóban azt is megmutatta, hogy a létesítményben mi történik a vegyes lakossági hulladékkal, illetve a szelektíven gyűjtött hulladékkal.

“A vegyes lakossági hulladéknak körülbelül 60 százaléka sajnos végül egy olyan depóban végzi, ahol egy műanyag koporsóban a föld alatt időtlen időkig ott marad, míg a szelektíven gyűjtött hulladék jelentős része újrahasznosítható vagy más formában a körforgás része lehet újra” – mondta.

A hulladékhasznosítóban tett látogatás során az is kiderült, hogy a vegyesen gyűjtött hulladéknak csupán csak 35 százaléka hasznosítható újra, míg szelektív gyűjtés esetén ez az arány akár 80 százalék is lehet.

Forrás: MTI / Szentkirályi Alexandra


⇩ Hirdetés ⇩